Чи варто купувати дешевий ноутбук: 6 варіантів експлуатації та 4 переваги
4 хв прочитання

Ціна ноутбука залежить від апаратного забезпечення. Флагман з потужним процесором, надсучасною графікою, 4К дисплеєм та підтримкою інноваційних технологій може коштувати кілька сотень тисяч гривень. Підходить такий далеко не кожному: пересічний користувач навряд чи зможе оцінити всі переваги суперпродуктивного заліза. Інша річ — «бюджетник», який коштує як середній смартфон. Його можна використовувати для будь-яких повсякденних завдань помірної складності.

Виконання домашніх завдань

Для школи — компактний та легкий ноутбук зі стабільним інтернет-підключенням, ергономічною клавіатурою та великим запасом постійної пам’яті. Оперативки може бути небагато, адже працювати з ресурсомісткими застосунками не доведеться. Головна вимога до екрана — висока роздільна здатність та мінімальна кількість шкідливого блакитного світла, щоб очі не втомлювались. 

ноут

Офісна робота

Для офісу — лептоп з дисплеєм середнього розміру та підсвічуваними клавішами. Серед важливих вимог також розширений набір інтерфейсів для підключення периферійного обладнання. Висока автономність вітається, адже проблеми з електропостачанням можуть виникнути неочікувано. 

Перегляд мультимедійного контенту

Для відтворення навчальних та розважальних відео різної тематики не потрібен надсучасний процесор, як і швидкісна оперативка у великому об’ємі чи дискретна графіка останнього покоління. Достатньо таких характеристик:

  • дисплей 15-16 дюймів з частотою 60-90 Гц та антивідблисковим покриттям;
  • 8 Гб оперативної пам’яті;
  • накопичувач від 512 Гб для зберігання мультимедійних файлів;
  • енергоефективна інтегрована відеокарта, яка характеризується безшумною роботою.

Фриланс 

Для роботи з графікою, 3D моделювання чи інжинірингу необхідний портативний комп’ютер хоча б з середнього цінового сегмента. Інші напрямки фрилансу цілком доступні для дешевих пристроїв. Наприклад, на ноуті за 300-400 доларів можна писати статті, робити переклади, створювати програмні коди, проводити онлайн-заняття зі школярами, розробляти стратегії просування магазинів та ініціювати інші креативні проєкти. 

Проходження дитячих ігор

Відеоігри для дітлахів, на відміну від дорослих розваг, не потребують потужних обчислювальних ресурсів. Вони розроблені для малопотужних комп’ютерів базового рівня. І не дивно, адже дорослі рідко обирають преміальні моделі ноутбуків для дитячої. Зумовлено це тим, що діти можуть обходитися з технікою необережно, тож строк її служби відчутно зменшується.

Розваги в дорозі

У подорожі ноутбук — це одночасно інструмент для пошуку інформації, замінник телевізора чи музичного програвача і засіб дистанційного спілкування. Такий собі «універсальний солдат» з цінового діапазону до 500 доларів. Його перевага — у можливості використання без аксесуарів завдяки вбудованим динамікам, зручному тачпаду та слухняній клавіатурі.

Плюси бюджетних ноутбуків

Недорогі портативні комп’ютери поступаються вартісним за стабільністю та продуктивністю. Водночас у них є перевагами, серед яких:

  1. Широкий асортимент. Моделі не за всі гроші світу представлені в асортименті всесвітньо відомих брендів Lenovo, Asus, Acer, HP.
  2. Невелика вага. Для виготовлення корпусів бюджетників використовують легкі пластик чи алюміній.
  3. Довговічність. Строк служби залежить від умов експлуатації та, в середньому, складає близько 5-6 років.
  4. Можливість модернізації. Якщо ноут втрачає актуальність, його можна «підігнати» до вимог часу за допомогою додаткової оперативки чи покращеного накопичувача.

Обирати дешевий ноутбук потрібно ретельно, зважуючи всі «за» і «проти» перед купівлею. Такий підхід дозволить уникнути зустрічі з підводними каменями, які спливають тільки під час експлуатації. 

Поділіться цією статтею
Залишити коментар