Яка ігрова відеокарта краща для ноутбука
5 хв прочитання

Яку відеокарту вибрати для геймерського ноутбука

Відеокарта – найважливіший елемент ігрового пристрою. Завдяки її характеристикам, реалістичності та можливостям забезпечується максимальне занурення у віртуальну реальність. Розповідаємо, яку відеокарту вибрати для ігор.

Важливі характеристики геймерських відеокарт: яку вибрати

Вирішуючи, яка ігрова відеокарта краща для ноутбука, слід враховувати, що сучасні ігри розраховані на мінімальний обсяг пам’яті 8 Гб. Тому все, що не відповідає цьому параметру, відразу відкидаємо.

Особливу увагу слід приділити системі охолодження відеокарти. Нормальна температура відеоприскорювача в іграх – 85 °C, але добре, якщо цей показник не перевищує 65 °C.

Для вибору хорошої відеокарти потрібно дивитися не лише на технічні характеристики, а й на результати тестів. Щоб спростити завдання, наведемо 4 відеокарти, які на 100% зарекомендували себе добре.

GeForce RTX 3080 Ti

Топова відеокарта з максимальним налаштуванням графіки, розрахована в першу чергу для геймінга. У ієрархії NVIDIA модель посідає друге місце після RTX 3090. За вартістю вона поступається, а ось за продуктивністю – ні. RTX 3090 трохи виграє хіба що у професійних завданнях, які гравцям не потрібні.

Особливості відеокарти:

  • працює на графічному процесорі GA102;
  • об’єм відеопам’яті GDDR6X складає 12 Гб;
  • ширина шини – 384 біти.

Завдяки таким показникам її пропускна спроможність дорівнює 912 Гб/с. Це ідеальна модель для 4К ігор. А завдяки підтримці DLSS запасу потужності вистачить ще на кілька років.

До її переваг також належить відсутність перегріву під навантаженням. Є й мінуси – користувачі відзначають трохи підвищений рівень шуму. Втім, з останнім можна змиритись.

Radeon RX 6800M

Відмінна відеокарта для ігрових ноутбуків, в основі якої лежить чіп Navi 22 на архітектурі RDNA 2 та техпроцесі 7 нм. Місткість пам’яті GDDR6 дорівнює 12 Гб, розрядність шини даних становить 192 біти. Кеш-пам’ять Infinity Cache на 96 Мб.

AMD Radeon RX 6800M працює на 11% швидше свого попередника RX 6700M. Реальна продуктивність моделі знаходиться десь між Nvidia RTX 3080 та RTX 3070. Користувачі, однак, виявили у її використанні низку проблем. Наприклад, у деяких іграх вона не дотягує до необхідних показників.

Причина в оперативній пам’яті ноутбука з високими вторинними таймінгами. Якщо замінити її на аналогічну, але зі зниженими затримками, продуктивність суттєво збільшується. Слід враховувати цей момент, вибираючи потрібну відеокарту для ігор.

GeForce RTX 3060

Це гідний графічний прискорювач від NVIDIA за доступною ціною. Основні переваги моделі:

  1. Висока продуктивність.
  2. Відмінна система охолодження.
  3. Мінімалістичний дизайн.

GeForce RTX 3060 функціонує на графічному чіпі GA106, який дозволяє без проблем грати у Full HD. А наявність пам’яті 12 Гб та невисоке енергоспоживання дозволяє повністю задовольнити потреби геймерів. До речі, GA106 належить до архітектури Ampere та має унікальну функцію затінення.

Процес збору відеокарти повністю автоматизований, що дозволяє мінімізувати брак та підвищити тривалість експлуатації. За ефективне охолодження відповідають тонкі вентилятори Axial-Tech. Щоправда, деякі користувачі скаржаться, що вони працюють досить голосно.

GeForce RTX 2070

Якщо бюджет обмежений, варто придивитися до RTX 2070. Модель належить до середнього класу. Не є новою, проте підійде для більшості розвинених ігор.

Характеристики моделі:

  • графічний процесор TU106,
  • 8 ГБ GDDR6-пам’яті,
  • частота 1,4 Гц,
  • пропускна спроможність 448 Гб/с.

GeForce RTX 2070 охолоджується трьома вентиляторами, при цьому центральний обертається у зворотному напрямку стосовно інших, що дозволяє знизити турбулентність повітряного потоку. При невисокому навантаженні вентилятори не працюють.

За продуктивністю цю модель можна порівняти з RTX 3060, але ціна її набагато нижча. Єдиний мінус – відсутність підтримки DLSS. Отже, слід очікувати вищого споживанняенергіїпорівняно з описаними вище моделями. В енергоресурсних іграх можливе сильне нагрівання процесора.

Висновки

Перераховані відеокарти для ноутбуків – ігрові, відрізняються високою роздільною здатністю та якістю графіки. За результатами тестів видають гідні параметри. З ними комфортабельна гра забезпечена.

Перші дві відеокарти підходять для найновітніших ігор. Якщо ваш вибір – ігри з давністю 3 роки та більше, RTX 3060 і RTX 2070 впораються з ними на «ура». Тільки не варто купувати вживані відеокарти. Якщо раніше модель нещадно експлуатувалася в іграх або майнінгу, є ризик придбати непридатний екземпляр.

Поділіться цією статтею
Залишити коментар