Найнеобхідніші програми для ноутбука
4 хв прочитання

Які програми потрібні для ноутбука: вибираємо найнеобхідніше

Ось він – ноутбук, стоїть на столі, вже оснащений операційною системою та майже готовий до роботи. Залишилася зовсім небагато – встановити на нього необхідні утиліти. Які програми потрібні для ноутбука? Ми підібрали найважливіші, що зроблять експлуатацію простіше, комфортніше та безпечніше.

Офіс

Пакет офісних програм стане в пригоді для роботи з документами й таблицями. Найпопулярнішим і найпоширенішим є пакет Microsoft Office. Він зрозумілий у використанні, передбачені утиліти для редагування текстів, презентацій, таблиць, баз даних.

Замість Microsoft Office можна скористатися аналогами: LibreOffice, OpenOffice, WPS Office. Вони також включають набір утиліт для створення та редагування тексту і таблиць. На відміну від Майкрософт Офіс, ці програми безплатні. Функціонал їх більш обмежений, але якщо не передбачається професійне використання, його більш ніж достатньо.

Месенджер

Ноутбуки хороші тим, що в них є камера та мікрофон. Але щоб повною мірою використати їхній потенціал, знадобиться месенджер. За його допомогою можна обмінюватися текстовими повідомленнями, вести аудіо та відео переговори зі співробітниками, бізнес-партнерами, спілкуватися з родичами та друзями, обмінюватися фото та файлами.

Три найпопулярніші месенджери – це:

  1. WhatsApp. Ним користується понад 2 млрд осіб. Підходить для відеодзвінків, голосових повідомлень, обміну файлами. Месенджер автоматично синхронізує контакти з телефонної книги, дозволяє створювати корпоративні чати.
  2. Viber. Як і всі сучасні месенджери, встановлюється на ноутбук, телефон, планшет із можливістю синхронізації одного профілю на всіх девайсах. Дає можливість створювати бізнес-чати та захищати листування паролем. Кількість користувачів – понад 250 млн осіб. Через програму можна дзвонити навіть на стаціонарні телефони.
  3. Telegram. За майже 10 років існування придбав більш ніж 7 млрд користувачів. Працює набагато швидше за інші месенджери та відрізняється підвищеною конфіденційністю. Це найнадійніша та найбезпечніша програма для обміну повідомленнями на сьогодні. Підкуповує простий інтерфейс, можливість створення секретних чатів та відсутність обмежень на кількість файлів для обміну та їх розмір.

Браузер

У Windows є вбудований браузер Internet Explorer. Але ним мало хто користується через незручний функціонал і повільну роботу. Для інтернет-серфінгу краще встановити Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox.

Всі вони безплатні, швидкі та зручні. Користувачі відзначають, що Opera відрізняється великою швидкістю, а Mozilla Firefox має гнучкі налаштування. Хром вважається найбезпечнішим браузером.

Антивірус

Антивірус слід завантажити та встановити на ноутбук одразу після встановлення операційної системи. Найякіснішими, що забезпечують високий рівень безпеки, є:

  1. Norton 360. Дає конфіденційність та захист будь-якої інформації. Сумісний з усіма ОС.
  2. Bitdefender Total Security. Сучасний модуль, який використовує штучний інтелект.
  3. McAfee Total Protection. Пропонує практично всі види захисту: від фішингу, шкідливого ПЗ, зчитування паролів, крадіжки персональних даних.

Перелічені антивіруси платні, проте забезпечують високий рівень захисту. Якщо потрібно щось простіше, можна скористатися безкоштовними та умовно-безкоштовними антивірусами, наприклад, Avast, AVG, Avira.

Аудіо/відео плеєри

На заміну вбудованого Windows Media Player рекомендується використовувати окремі плеєридля відео й аудіо. Дві функції, поєднані в одній утиліті, програють за якістю.

  • Для відео хороші: VLC Player, Kodi Player, KM Player, Media Player Classic, GOM Player, DivX Player.
  • Для аудіо – Resonic Player, Korg Audiogate, foobar2000, MusicBee, AIMP.

Програма для очищення

Користувачам Windows доводиться періодично чистити диски ноутбука від різного сміття: тимчасових файлів, залишків видалених програм, кешу. Можна це завдання виконувати вручну, але простіше та зручніше скористатися спеціальними програмами.

Для очищення підійдуть безплатні програми CleanMgr+, Debotnet, Privazer. Є також платні утиліти, з можливістю безкоштовного використання при обмеженому функціоналі. До таких відносяться CCleaner, CleanMyPC, Advanced SystemCare, Auslogics BoostSpeed.

Після очищення зайвих файлів покращується робота браузера та всієї системи загалом.

Висновки

Існують різні програми для ноутбука, які будуть корисними у роботі. Але перелічені вище є необхідними. Без них працювати за лептопом дуже проблематично.

Поділіться цією статтею
Залишити коментар