Як обрати повербанк для ноутбука – важливі параметри
4 хв прочитання

Як обрати повербанк для ноутбука

Під час вимкнення електрики багато хто стикається з проблемою швидкого розрядженняакумуляторана ноутбуці. У такій ситуації допоможе powerbank. З ним робота або навчання не простоюватимуть навіть за тривалої відсутності світла. Тільки потрібно знати, як обрати повербанк для ноутбука.

Якщо для зарядки телефоном підійдуть практично всі повербанки, з ноутбуками справа складніша. Розповідаємо, на які параметри звернути увагу під час купівлі.

Потужність

Перший параметр – потужність. Вона повинна дорівнювати або бути більше штатної потужності акумулятора ноутбука. Це було б рівноцінно другій додатковій батареї до лептопа. Параметри потужності вказуються в технічних характеристиках повербанка і вимірюються у Ваттах (W).

Але що робити, якщо придбали повербанк потужністю 15-20 W, тоді як максимальна споживана потужність ноутбука становить 60 W? Нічого страшного. У цьому випадку краще заряджати акумулятор, попередньо вимкнувши ноутбук. Але навіть якщо він залишиться включеним, батарея ноутбука розряджатиметься повільніше коштом повербанка.

Напруга та сила струму

Вихідна напруга повербанків, призначених для зарядки смартфонів та іншої малопотужної техніки, становить 5 вольтів. При такому скромному параметрі ноутбук заряджатися не буде. Powerbank для зарядки ноутбука повинен мати напругу не менше 12, а краще 15-20 Вольт.

Сила струму теж має бути висока – від 3 ампер. Якщо цей параметр буде нижчим, ніж вимагає лептоп, ноутбук можливо і буде заряджатися, але довго. І про роботу в процесі зарядки можна забути.

Роз’єми

Під час покупки повербанка для ноутбука звертають увагу на порти. Для зарядки ноутбука знадобиться:

  • Порт USB на повербанку. Нижче під портом або на наклейці на девайсі зазвичай вказується сила струму. Нам потрібно 3А.
  • USB 3.1 або Type C на ноутбуці. Саме через нього буде здійснюватися зарядка.

Ноутбуки роз’ємами Type-C стали обладнувати відносно недавно. Тому на старіших моделях цього порту може не бути. Що ж робити? Доведеться купляти додатково перехідник від повербанка до гнізда живлення лептопа. На ньому має бути спеціальне маркування у вигляді англійської літери D (Display port).

Також для зарядки знадобиться кабель із роз’ємом Type-C. Важливо не економити на якості кабелю. Дешеві шнури будуть погано працювати, що негативно відобразиться на зарядці ноутбука.

Інші параметри

Крім перерахованих вище, звертають увагу на ряд характеристик:

  1. Місткість. Акумулятор ноутбука має більшу місткість, ніж смартфон. Відповідно повербанк із 10000 мАч сильно не врятує. Варто вибирати модель від 20000 і навіть 30000 мАч. Загалом, чим вища місткість, тим краще.
  2. Функціональність. У різних повербанках може значно відрізнятися. Так, деякі аксесуари розраховані безпосередньо на зарядку одного ноутбука. Інші цілком впораються на додачу до лептопа з телефоном та планшетом. Багатофункціональні аксесуари зазвичай потужніші.
  3. Тип живлення. Бувають повербанки Li-Ion та Li-Pol. Перші коштують дешевше, але швидше зношуються. Їх слід берегти від ударів і стежити, щоб не перегрівалися. Другі, хоча і дорожчі, але позбавлені вищеописаних недоліків, тому прослужать довше.
  4. Матеріали та дизайн. Більшість повербанків виконані із пластику. Це оптимальне рішення щодо співвідношення ціни і якості. Але якщо багато подорожуєте з ноутбуком, зверніть увагу на аксесуари в металевому корпусі. Це найкраще рішення щодо безпеки.

Є й інші «фішки», які зроблять експлуатацію повербанка комфортнішою. Ліхтарик у пристрої дозволить освітити приміщення у разі відключення світла. А наявність сонячної батареї на корпусі забезпечить додатковий заряддевайса від ультрафіолетових променів.

Висновки

Варто звертати увагу на ці параметри та консультуватися з фахівцем. Він порадить оптимальні моделі для індивідуальних потреб та лептопу. Тільки підібравши правильний девайс, можна легко зарядити ноутбук від повербанка і спокійно працювати у будь-якому місці: на вулиці, у кафе чи поїзді.

Поділіться цією статтею
Залишити коментар